Wiadomości

„Zielony” ekran akustyczny oddzieli osiedle od powstającego sklepu Netto?

8 lipca 2022, 21:23
fot. Anna Kluwak
Mieszkańcy osiedla Europejskiego, a przede wszystkim bloków przy ul. Londyńskiej 10-18 i 20-26 zwrócili się do prezydenta Gorzowa Jacka Wójcickiego po raz kolejny z petycją w sprawie budowy ekranów akustycznych, które oddzieliłyby bloki od sklepu Netto. Gorzowianie nie chcą mieć widoku na zaplecze sklepu oraz obawiają się hałasu podczas dostaw.

Na skraju osiedla Europejskiego tuż obok nowego McDonalda przy ul. Myśliborskiej trwa budowa sklepu Netto wraz z zespołem handlowo-usługowym. Będzie to nowoczesny dyskont formatu 3.0, który będzie się różnił od pozostałych placówek tej sieci w Gorzowie nie tylko wyglądem, ale również asortymentem. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule "Ruszyła budowa Netto 3.0 w Gorzowie".

Jednak mieszkańcy pobliskich bloków przy ul. Londyńskiej 10-18 i 20-26 nie do końca się zachwyceni inwestycjami, które powstały prawie pod ich oknami. Od wybudowanego McDonalda oraz powstające Netto oddziela ich jedynie szpaler niskich drzewek. Dlatego też po raz kolejny napisali petycję do prezydenta Gorzowa Jacka Wójcickiego w sprawie budowy ekranów akustycznych oddzielających zaplecze powstającego dyskontu od ich bloków.

- Jako mieszkańcy pobliskiego osiedla Europejskiego, a przede wszystkim bloków przy ul. Londyńskiej 10-18 i 20-26 zdajemy sobie sprawę z posiadanego przez firmę prawa do zabudowy z którego obecnie korzystają realizując przewidziane planem miejscowym obiekty usługowe. Przy czym, dotychczas obowiązujące ustalenia określają także konieczność realizacji pasa zieleni izolacyjnej 1 metr i wysokość 3 metry, z zastosowaniem gatunków zimozielonych, która ma na celu zapewnić rozdział. Dodatkowo przygotowany nowy projekt planu nakazuje lokalizację strefy zieleni urządzonej o szerokości minimalnie 2 metry z zastosowaniem zieleni wysokiej lub ekranów przystosowanych do zieleni pnącej o wysokości minimalnej 2,5 metra. Oznacza to, że już na etapie tworzenia ustaleń dla osiedla Europejskiego dostrzeżono potencjalny konflikt jaki może wystąpić pomiędzy sąsiadującymi ze sobą funkcjami mieszkaniową i usługową. Przy czym dotychczas obowiązujący plan, jak i tworzony w jego miejsce i procedowany nowy projekt przewidują, że to podmiot realizujący ustalenia na terenie usługowym będzie zobowiązany do zastosowania rozwiązań, które ograniczą lub wyeliminują uciążliwości związane z funkcjonowaniem nowych obiektów – czytamy w petycji napisanej przez mieszkańców ul. Londyńskiej.

Gorzowianie mieszkający na os. Europejskim uważają, że najlepszym rozwiązaniem będzie budowa ekranu z paneli przystosowanych do roślinności pnącej, o wysokości 2,5 metra, który zostanie ustawiony pomiędzy istniejącym pasem drzew, a obiektem usługowym. Mieszkańcom zależy na zachowaniu istniejącego pasa drzew.

- Zadaniem takiego ekranu będzie przesłonięcie widoku na strefę zaplecza usługowo-handlowego, ograniczenie hałasu związanego z pojazdami zapewniającymi dostawy oraz samochodami klientów, a także stworzenie bariery, która uniemożliwi swobodne wejście na teren placów manewrowych przede wszystkim naszych najmłodszych. Nie mniej istotna jest również kwestia estetyczna. Ekran powinien być pokryty roślinnością pnącą, najlepiej zimozieloną, która zapewni odpowiedni efekt wizualny, zarówno od strony osiedla, jak i obiektów handlowych. Oczekujemy, że przyjmą państwo ze zrozumieniem naszą petycję i zastosują rozwiązania, które zapewnią nam komfort zamieszkania i bezpieczeństwo naszych dzieci – podkreślają mieszkańcy os. Europejskiego.

Co na to miasto? Czekamy na oficjalną odpowiedź z Urzędu Miasta Gorzowa w tej sprawie.

Chcesz być na bieżąco? Obserwuj nas na Google News
Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia? Coś Cię denerwuje? Nagrałeś film lub zrobiłeś zdjęcie? Daj nam znać!
tel. +48 450 066 400
Wyślij nam wiadomość poprzez Messengera lub WhatsAppa

Podziel się

Komentarze

Zobacz także

Imprezy


Pozostałe wiadomości