Zniknie pomarańczowo-zielona elewacja szpitala. Budynek przejdzie termomodernizację

4 lipca 2021, 18:15
fot. archiwum
W najbliższych latach Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki przy ul. Dekerta w Gorzowie przejdzie metamorfozę. Lecznica szykuje się do ogromnej inwestycji jaką będzie termomodernizacja budynków na którą zostanie wydanych aż 210 mln zł. W ramach inwestycji zmieni się przede wszystkim elewacja. Kolor pomarańczowy i zielony zastąpi biel i szarość. Ponadto budynek zostanie ocieplony, zostanie zrobiona nowa wentylacja i klimatyzacja.

Szpital przy Dekerta został oddany do użytku 19 grudnia 1985 roku. Od tamtego czasu lecznica przeszła ogromną metamorfozę – w szpitalu pojawił się nowoczesny sprzęt, specjaliści, wiele pomieszczeń przeszło remont czy też wybudowano ośrodek radioterapii oraz nowy OIOM. Jedno jednak pozostało bez zmian – elewacja budynków szpitalnych. 

Zarząd Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie przestawił w ostatnim czasie plan inwestycji na lata 2021-2027, na które zostaną wydane łącznie 482 mln zł. Największą część, bo aż 210 mln zł zostanie przeznaczonych na termomodernizację budynków szpitalnych przy ul. Dekerta. To oznacza, że zniknie pomarańczowo-zielona elewacja budynków. Niektóre osoby mówią wprost, że szpital z zewnątrz wygląda jak barak.

- Jeżeli chodzi o zmianę okładzin, to moglibyśmy to zrobić dużo wcześniej. Jednak ta inwestycja jest dużo bardziej złożona. Po pierwsze jest to zmiana okładzin, wyrzucenie azbestu i ocieplenie szpitala. Jest to również nowa wentylacja i nowa klimatyzacja. Dla osób z zewnątrz będzie najbardziej zauważalna zmiana kolorystyki elewacji. Nowa kolorystyka będzie dopasowana do naszych nowych budynków, będzie w jasnych barwach, bieli oraz szarości i będzie nawiązywała do budynków radioterapii, OIOMu czy szkoły rodzenia – opowiada Robert Surowiec, wiceprezes Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie. 

Ponadto zarząd szpitala chce, aby w budynku głównym każda sala miała swój węzeł sanitarny. Z każdych trzech sal, jedna sala będzie wyłączona. Zostaną dwie sale, a z tej jednej zostanie zrobiony węzeł sanitarny z którego będzie można korzystać z jednego i drugiego pokoju. To będzie oznaczało, że w głównym budynku zniknie około 100 łóżek.

- Aby to wyrównać ta część budynku od ul. Dekerta zostanie powiększona. Zostaną dobudowane dwa poziomy i wydłużymy ten budynek. W tej części będą łóżka szpitalne niezabiegowe, wszystkie poradnie i diagnostyka, czyli chirurgi jednego dnia, rezonans, tomograf. Wszystko po to, aby pacjenci którzy nie muszą wchodzić do głównego budynku szpitala, mogli się dostać do tych miejsc z zewnątrz- tłumaczy Surowiec.

Póki co, szpital przygotowuje się do tej inwestycji. 


Podziel się


Komentarze


Imprezy


Pozostałe wiadomości


x