Błażej Król


Błażej Król

adres:
Amfiteatr MCK, ul. Drzymały (Park Siemiradzkiego).
ceny:

Bilety w cenie 20 zł

Zapraszamy na koncert KRÓLA promujący nowy album "Przewijanie na podglądzie", który ukazał się 16 marca. Koncert odbędzie się 20 kwietnia w ramach i na otwarcie Festiwalu MultiKulti.

Koncert w składzie:
Błażej Król - wokal, gitara
Iwona Król - instrumenty klawiszowe, wokal
Thomas Fietz - perkusja, elektronika

Błażej Król to jeden z najbardziej utytułowanych muzyków i tekściarzy młodego pokolenia.

Pierwszy album UL/KR (duetu z Maurycym Kiebzakiem Górskim) wzbudził entuzjazm i został okrzyknięty przez dziennikarzy muzycznych koncernu "Agora" - "Płytą Roku 2012". Pozytywne recenzje ukazały się także w tygodnikach "Newsweek", "Przekrój", w pismach branżowych, zapewniając czołową pozycję w rankingach najważniejszych płyt wydanych w Polsce, w kategoriach muzyki alternatywnej, elektronicznej, czy indie rockowej.

Rok 2015 za albumy sygnowane "Król" przyniósł prestiżowe nagrody: Nagrodę artystyczną miasta Torunia im. Grzegorza Ciechowskiego oraz nominację do Paszportów Polityki. W uzasadnieniu nominacji czytamy: Album "Wij" opisywany w POLITYCE jako pełen paradoksów: chłodny, a zarazem romantyczny, syntetyczny w brzmieniach, a zarazem naturalny w ekspresji… Jego znakiem rozpoznawczym stała się oszczędna forma bardzo krótkich piosenek, w których ważną rolę gra pojedyncze słowo, skojarzenie, przenośnia, każda fraza, dźwięk i pauza. ("Polityka" 8.12.2015). W 2016 roku Błażej Król został uhonorowany gorzowską Nagrodą im. Janusza Słowika a rok później również Nagrodą Kulturalną Prezydenta Miasta Gorzowa Wielkopolskiego – Motylem.

Król ze swoim zespołem wystąpił na wielu największych festiwalach i wydarzeniach muzycznych w Polsce, m.in. Open’er Festival, Off Festiwal, Męskie Granie, Tauron Nowa Muzyka, Springbreak i wielu innych.

Autor muzyki i tekstów, lider zespołów:
UL/KR 2011-2013
BANGELIZ 2012 -
DWUTYSIĘCZNY 2013 -
KRÓL 2013 -
LAUDA 2015 -
KOBIETA Z WYDM 2016 –

Dyskografia
UL/KR, 2012
UL/KR „AMENT”, 2013
DWUTYSIĘCZNY „JEDWABNIK” 2013
KRÓL „NIELOT”, 2014
KRÓL „WIJ”, 2015
KRÓL „PRZEZ SEN”, 2016
LAUDA „GENNIN”, 2015
KOBIETA Z WYDM „BENTAL”, 2017



 

Fotoreportaże


x
Praca!